Sposób przygotowania

Najpierw przygotować farsz:
Szpinak (rozmrozić, jeśli jest zamrożony) posiekać. Na patelni rozpuścić 2 łyżki masła, dodać posiekaną cebulę i zeszklić ją. Kiedy będzie gotowa przecisnąć czosnek przez praskę i dodać do cebuli, zamieszać i dodać posiekany szpinak, smażyć, aż woda z liści odparuje.

Przełożyć warzywa do miski i co jakiś czas zamieszać. Kiedy całkowicie ostygną, dodać ser solankowy i świeżo mielony pieprz i dokładnie wymieszać.



Składniki na ciasto wymieszać w misce i dokładnie zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. Ciasto dzielić na porcje i wałkować na placki o grubości około 4mm. Z każdego placka wycinać kółka foremką (lub szklanką) o średnicy 9,5cm, każde kółko jeszcze rozwałkować na cieńszy placuszek. Rozkładać placek na dłoni i nakładać czubatą łyżkę farszu, zaklejać i kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przed samym pieczeniam posmarować je żółtkiem roztrzepanym z mlekiem.

Nastawić piekarnik na 200 stopni, do nagrzanego wstawić pierożki i piec 10-15 minut, aż będą ładnie zarumienione. Można podawać na ciepło, dobre są również następnego dnia (przechowywane w foliowym woreczku.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Rafał10

    bardzo interesująca mozliwość:) takich jeszcze nie jadłam
  • 0
    original
    Opublikowano

    domaskowa

    Więc trzeba to jak najszybciej nadrobić, bo smak jest naprawdę świetny i można je zabrać nawet ze sobą :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !