Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki z kaszą jaglaną

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

główka białej kapusty 2-2,5 kilo
kasza jaglana 1 szklanka
woda 2 szklanki
marchew 1 sztuka
korzeń pietruszki 1 sztuka
cebula 1 sztuka
sos sojowy 2 łyżki
Przyprawa curry orientalna Prymat 2 łyżeczki
olej sezamowy 2 łyżki
masło 2 łyżki
mąka pszenna 3 łyżki
koncentrat pomidorowy 8 łyżek
wywwar mięsny lub warzywny 400 mililitrów
słodka śmietanka 50 mililitrów
wywar mięsny 500 mililitrów

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z kaszą jaglaną

Kapustę umyć i obrać z dwóch wierzchnich liści, wyciąć głąb i włożyć ją do dużego garnka, zalać wrzątkiem tak, by była cała zakryta, gotować, co jakiś czas zdejmując kolejne liście i odkładając je na talerz. Kiedy odłożymy 12 liści, z każdego, ostrym nożem ściąć twardy rdzeń, pozostawiając cienką warstwę liścia - będzie łatwiej zawijać. Odłożyć 2-3 liście kapusty i ścinki z rdzeni do wyłożenia brytfanny i przykrycia gołąbków na czas pieczenia.

Kaszę jaglaną przepłukać zimną, bieżącą wodą, później przepłukać wrzątkiem. Do garnka wlać 2 szklanki wrzątku, osolić i wrzucić kaszę jaglaną, gotować pod przykryciem, aż kasza wciągnie całą wodę, co jakiś czas mieszając - zajmie do około 7-10 minut, kaszę zostawić w garnku, ale zestawić z ognia.

Marchewkę, pietruszkę i cebulę umyć, osuszyć, obrać i pokroić w 1-centymetrowe słupki. Na patelni rozgrzać olej sezamowy, dodać warzywa, sos sojowy i curry i smażyć całość 3-5 minut tak, by warzywa pozostały chrupiące. Usmażone warzywa wymieszać z kaszą w garnku bardzo dokładnie.

Na spodzie brytfanny wyłożyć ścinki z rdzeni liści kapusty i w razie potrzeby pocięty liść. Na każdy liść kapusty nakładać 2 czubate łyżki farszu i formować gołąbki, tworząc kopertę (zawijać wolne brzegi w środek).

Układać gołąbki obok siebie w brytfance w taki sposób, aby ciasno do siebie przylegały. Kiedy zawiniemy już wszystkie gołąbki, zalać całość bulionem i przykryć pozostałymi liśćmi kapusty. Wstawić brytfannę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać całość 45 minut.

W garnku zasmażyć masło z mąką, dodać przecier i wlać bulion, podgrzewać, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Na samym końcu wlać śmietankę. Sosem polewać gołąbki na talerzu - można je też później w owym sosie odgrzewać lub trzymać w lodówce.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halina17 10.06.2012 17:55
z kaszą jaglaną nie jadłam gołąbków

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak