Sposób przygotowania

Kapustę umyć i obrać z dwóch wierzchnich liści, wyciąć głąb i włożyć ją do dużego garnka, zalać wrzątkiem tak, by była cała zakryta, gotować, co jakiś czas zdejmując kolejne liście i odkładając je na talerz. Kiedy odłożymy 12 liści, z każdego, ostrym nożem ściąć twardy rdzeń, pozostawiając cienką warstwę liścia - będzie łatwiej zawijać. Odłożyć 2-3 liście kapusty i ścinki z rdzeni do wyłożenia brytfanny i przykrycia gołąbków na czas pieczenia.

Kaszę jaglaną przepłukać zimną, bieżącą wodą, później przepłukać wrzątkiem. Do garnka wlać 2 szklanki wrzątku, osolić i wrzucić kaszę jaglaną, gotować pod przykryciem, aż kasza wciągnie całą wodę, co jakiś czas mieszając - zajmie do około 7-10 minut, kaszę zostawić w garnku, ale zestawić z ognia.

Marchewkę, pietruszkę i cebulę umyć, osuszyć, obrać i pokroić w 1-centymetrowe słupki. Na patelni rozgrzać olej sezamowy, dodać warzywa, sos sojowy i curry i smażyć całość 3-5 minut tak, by warzywa pozostały chrupiące. Usmażone warzywa wymieszać z kaszą w garnku bardzo dokładnie.

Na spodzie brytfanny wyłożyć ścinki z rdzeni liści kapusty i w razie potrzeby pocięty liść. Na każdy liść kapusty nakładać 2 czubate łyżki farszu i formować gołąbki, tworząc kopertę (zawijać wolne brzegi w środek).

Układać gołąbki obok siebie w brytfance w taki sposób, aby ciasno do siebie przylegały. Kiedy zawiniemy już wszystkie gołąbki, zalać całość bulionem i przykryć pozostałymi liśćmi kapusty. Wstawić brytfannę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać całość 45 minut.

W garnku zasmażyć masło z mąką, dodać przecier i wlać bulion, podgrzewać, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Na samym końcu wlać śmietankę. Sosem polewać gołąbki na talerzu - można je też później w owym sosie odgrzewać lub trzymać w lodówce.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    halina17

    z kaszą jaglaną nie jadłam gołąbków

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !