Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolmopsy

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ocet 500 mililitrów
woda 1,5 litra
sól 3 łyżki
cukier 6 łyżek
ziele angielskie 5 sztuk
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
filety śledziowe 1 kilogram
cebula 3 sztuki
ogórki kiszone 1 słoiczek
papryka marynowana 1 słoiczek

Przepis i sposób przygotowania na: Rolmopsy

Zalewa:
500ml octu 10%
1,5l wody
3 łyżki soli
6 łyżek cukru
ziele angielskie
liście laurowe



Pozostałe składniki:
1kg filetów z młodych śledzi
2-3 duże cebule
1 słoik marynowanej papryki czerwonej
słoik ogórków kiszonych




Zalewę zagotować i ostudzić, zalać nią śledzie, ułożone w dużym, szklanym naczyniu razem z pokrojoną w krążki cebulą. Wstawić całość do lodówki na 24 godziny.

Po tym czasie śledzie wyjąć z zalewy. Paprykę i ogórki pokroić w niegrube słupki, cebulę osuszyć i pokroic na mniejsze kawałki, każdy z trzech składników układać na każdym filecie, po czym zwijać rolmopsy i spinać ja wykałaczkami (można, gdy śledzie są małe przeciąć patyczki na pół).

Rolmopsy układać w słoikach dość ciasno i zalać olejem roślinnym, dokładnie zakręcić i wstawić do lodówki. Trzymać w lodówce do 3 tygodni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak