Sposób przygotowania

Na wierzch:

jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka - do posmarowania
mak, sezam lub inne ziarna - do posypania



Zrobić rozczyn z pół szklanki wody, cukru, drożdży i 2 łyżek mąki (drożdże suche wymieszać z mąką, nie trzeba robić rozczynu). Odstawić na 10 - 15 minut.

Jak zaczyn 'ruszy' dodać piwo (powinno być w temperaturze pokojowej), roztopione masło i mąkę wymieszaną z solą. Wyrobić ręcznie. Ciasto powinno być elastyczne, ale miękkie. Odstawić do podwojenia objętości, na około 1 godzinę.

Po tym czasie formować w dłoni niewielkie kulki, układać na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia), przykryć ściereczką i pozostawić na 30 minut w ciepłym miejscu do napuszenia. Po napuszeniu posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, obsypać ziarnem.

Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 200ºC, do zezłocenia. Studzić na kratce.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Justyna23

    pysznie sie prezentuja :)
  • 5
    images-big
    Opublikowano

    anja3107

    ekstra
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    marzena06

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    Rafał10

    muszę je zrobić, nigdy nie piekłam żadnego rodzaju bułeczek, czas najwyższy :D
  • 0
    original
    Opublikowano

    ALAGOR

    super pomysł ;)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !