Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka z lawendą

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 175g
liście lawendy 2 łyżki
cukier caster 100 g
mąka 225 g
demerary 25 g

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka z lawendą

Najpierw przygotujmy sobie 3 duże blachy do pieczenia ciastek , smarujemy olejem , miękkie masełko ubijamy z lawendą dodajemy cukier ubijając nadal , potem dodajemy mąkę i wszystko mieszamy ,jeśli nie posiadam liści lawendy to możemy dać niepełną łyżkę suszonych kwiatów . Zagniatamy ciasto musi wyjść nam gładkie , dzielimy ciasto na 2 części z każdej formujemy wałek . Rozsypujemy demerare na tacce i wykładam na nią wałki i obtaczamy je w cukrze . Zawijamy wałki w folie i schładzamy aż stwardnieją , rozgrzewamy piec do 170 st . Każdy wałek dzielimy na 20 plastrów , które układamy na blaszkach i pieczemy 15 minut aż nabiorą koloru .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 10.06.2012 14:13
Demerary jest to pewien rodzaj brązowego cukru z trzciny cukrowej. Ma kolor brązowy.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak