Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śmietanowy tort truskawkowy

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt 1 sztuka
woda 1 szklanka
syrop truskawkowy 1 łyżka
śmietana kremówka 500 ml
ser mascarpone 250 g
truskawki 1/2 kg
cukier puder 1 łyżka
cukier trzcinowy 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Śmietanowy tort truskawkowy

Kroki postępowania

1
Pieczemy biszkopt ze sprawdzonego przepisu, ja polecam mój http://www.doradcasmaku.pl/przepis/223108/biszkopt.html
Krok 1 - Śmietanowy tort truskawkowy foto
2
W jednej misce ubijamy schłodzoną śmietanę kremówkę, a w drugiej mascarpone z cukrem pudrem. Łączymy ze sobą zawartość obu misek. I dzielimy na dwie równe części.
Truskawki myjemy i pozbawiamy szypułek (możemy zostawić kilka truskawek z szypułkami do dekoracji). Połowę truskawek kroimy w kostkę i łączymy z odłożoną połową kremu.
Krok 2 - Śmietanowy tort truskawkowy foto
3
Biszkopt przekrajamy na 3 blaty i po nasączeniu wodą z syropem truskawkowym przekładamy kremem wymieszanym z truskawkami. Wierzch i boki pokrywamy pozostawionym kremem śmietanowym.
Krok 3 - Śmietanowy tort truskawkowy foto
4
Część zostawionych truskawek kroimy w plasterki i ozdabiamy nimi tort wg własnego upodobania. Resztę rozdrabniamy za pomocą blendera, przekładamy do rondelka, mieszamy z cukrem trzcinowym i całość gotujemy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż sos nieco zgęstnieje. Odstawiamy do ostygnięcia i zimnym sosem polewamy tort.
Krok 4 - Śmietanowy tort truskawkowy foto
5
Tort podajemy schłodzony.
Krok 5 - Śmietanowy tort truskawkowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna28 10.06.2012 14:01
wyśmienity:)
ziutula
ziutula 10.06.2012 13:23
a tu jakie apetycznie kremowe ciasto na deser...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak