Sposób przygotowania

Pierś umyć, osuszyć i pokroić w kostkę, boczek pokroić w dość grube plastry, paprykę pokroić w kostki. Cebulę obrać z łupinek, odciąć twarde części i również pokroić w kawałki.

Nadziewać na patyczki do szaszłyków kolejno kurczaka, boczek, paprykę i cebulę, powtarzać tą czynność aż do zapełnienia miejsca na patyczkach i wykończenia wszystkich składników.

W misce wymieszać olej z przyprawami, posmarować taką mieszanką szaszłyki z każdej strony, pędzelkiem. Włożyć szaszłyki do pojemnika i posolić, odstawić na przynajmniej godzinę do lodówki pod przykryciem.

Po tym czasie rozgrzać patelnię grillową*, położyć na niej szaszłyki i opiekać je z każdej strony, razem jakieś 15 minut.

*Szaszłyki można też ugrillować na tradycyjnym grillu, ja z braku laku wykorzystałam patelnię, która sprawdziła się świetnie.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !