Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron z ricottą, rukolą i pomirodami

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

suchy makaron 190 gram
pomidorki cherry 8 sztuk
rukola 3 garście
bazylia 10 listków
ser ricotta 250 gram
czosnek 2 ząbki
olej 2 łyżki
sól do smaku
pieprz czarny do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron z ricottą, rukolą i pomirodami

W garnku zagotować wodę, osolić i wrzucić makaron.

Pomidorki i rukolę umyć, osuszyć na ręczniku papierowym. Pomidorki pokroić na połówki, a rukolę włożyć na patelnię, dodać 2 łyżki oleju i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, chwilę dusić, aż rukola zwiotczeje, zestawić z ognia.

Gałązkę bazylii oberwać z listków i posiekać je w paseczki.

Makaron (ugotowany al dente) odcedzić na durszlaku, a garnek osuszyć. Przełożyć z powrotem makaron do garnka, dodać ricottę i wymieszać, dodać pomidorki, rukolę z czosnkiem i bazylię, doprawić do smaku solą i świeżo mielonym, czarnym pieprzem. Całość mieszać, podgrzewając na małym ogniu. Podawać od razu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak