Sposób przygotowania

Żeberka umyć, osuszyć i pokroić na wybranej wielkości kawałki - ja dzieliłam tak, by kawałki miały 1 kostkę.

W garnku z grubym dnem rozpuścić tłuszcz, wrzucić żeberka i smażyć, aż mocno się zarumienią - nic to, kiedy zaczną się lekko przypalać, będą smaczniejsze, a sos będzie ciemniejszy!

Kiedy już będą ładnie zarumienione dodać sól, pieprz do smaku. Pokroić cebulę w kosteczkę i dodać ją do żeberek, zamieszać, poczekać aż ta też się lekko zrumieni i wtedy wlać bulion. Całość zamieszać, dodać paprykę, ziele angielskie i listki laurowe, przykryć pokrywką garnek i zostawić, by całość dusiła się na namniejszym ogniu na jakieś 30-60 minut - przed wyłożeniem na talerze wmieszać do sosu śmietankę.

Im dłużej będą się dusiły, tym lepiej. Podawać żeberka z (najlepiej młodymi) ziemniaczkami lub kaszą jęczmienną perłową.

Komentarze

  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Robert10

    apetyczne
  • 1
    original
    Opublikowano

    domaskowa

    Dziękuję :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Ewelina47

    rewelacyjne żeberka

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !