Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak curry

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

filet z kurczaka 1 sztuka
Przyprawa curry orientalna Prymat 3 łyżki
olej 2 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
woda 1 łyżka
słodka śmietanka 150 mililitrów
ryż 1 torebka
woda 350 (gorąca)

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak curry

W granku zagotować osoloną wodę i włożyć ryż, nastawić czas gotowania - ja lubię mocno ugotowany.

Na patelni rozgrzać tłuszcz. Kurczaka pokroić w nieduże kawałki, wymieszać z curry i włożyć na patelnię, smażyć, aż się ładnie zarumieni.

Kiedy kurczak będzie dobrze usmażony wlać 350ml wody i zostawić, by sos trochę odparował.

W miseczce wymieszać mąkę z łyżką wody i wlać do sosu, cały czas sos mieszając, podgrzewać chwilę, aż sos zgęstnieje, w razie potrzeby (gdyby sos był za gęsty lub za słony dolać restzę wody), na koniec dodać śmietankę, zamieszać i zostawić na małym ogniu do czasu ugotowania ryżu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika-twin 13.07.2012 17:49
kuchnia indyjska jest bardzo smaczna
domaskowa 10.06.2012 16:28
Dziękuję :)
MagdaeM 10.06.2012 12:03
super
tessinka 10.06.2012 10:41
Pycha...uwielbiam wszystko co z curry :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak