Sposób przygotowania

Ciasto rozwinąć i przełożyć na papier do pieczenia, ułożyć je w blaszcze do ciasta, w miarę potrzeby zawinąć boczki, a całość przykryć arkuszem papieru do pieczenia i przysypać suchą fasolą.

Rozgrzać piekarnik do 210 stopni i podpiec ciasto około 5 minut, wyjąc ciasto i zmniejszyć temp. do 200 stopni. Zdjąć z ciasta arkusz z fasolą.

W czasie nagrzewania piekarnika zagotować osoloną wodę w garnku, szparagi pozbawić zdrewniałych końców, włożyć je do gotującej wody, zestawić garnek z ognia i zostawić całość na 5 minut, po czym szparagi wyjąć szczypcami na deskę.

Na patelni zarumienić boczek i odsączyć go z tłuszczu na sicie.

W misce roztrzepać jajko ze śmietaną, dodać ricottę i gorgonzolę i wymieszać, dodać boczek i wymieszać jeszcze raz. Wyłożyć masę na ciasto, szparagi pokroić na połówki i położyć na wierzchu.

Wstawić całość do piekarnika i piec 10-15 minut, aż ciasto się zarumieni.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !