Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik truskawkowy na zimno

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier biały 100 gram
ser w wiaderku 500 gram
galaretka truskawkowa 1 sztuka
Żelatyna wieprzowa Prymat
biszkopty okrągłe 20 sztuk
woda 100 (gorąca)
truskawki świeże 300 gram
truskawki świeże 200 (pokrojone w plasterki)
kremówka 200 mililitrów

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik truskawkowy na zimno

Truskawki zmiksować z cukrem na gładką masę, zmiksować z serem.

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i mieszać, aż płyn będzie przejrzysty, odstawić, by lekko przestygła.

Galaretkę truskawkową rozprowadzić w 350ml gorącej wody i odstawić, by całkowicie wystygła.

Śmietankę ubić na sztywno ze śmietan fixem (można pominąć) i delikatnie wymieszać z masą serową, miksując na wolnych obrotach stopniowo wlewać żelatynę, mieszać do momentu, aż masa będzie jednolita i gładka. Wstawić miskę do lodówki.

Tortownicę wyłożyć folią na spodzie i bokach, wyłożyć spód biszkoptami tak, by lekko na siebie nachodziły. Nałożyć na biszkopty tężejącą masę i wstawić tortownicę do lodówki na 30-60 minut.

Po tym czasie, kiedy masa będzie już dość stężała rozłozyć plasterki truskawek i zalać je galaretką (by plasterki nie wypłynęły na powierzchnię można podzielić galaretkowanie na dwie tury - rozlać połowę, a kiedy stężeje w lodówce rozlać resztę galaretki).

Sernik przechowywać w lodówce.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

czekoladka_m 31.08.2012 13:18
Mniam, zjadłoby się kawałeczek:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak