Sposób przygotowania

Truskawki zmiksować z cukrem na gładką masę, zmiksować z serem.

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i mieszać, aż płyn będzie przejrzysty, odstawić, by lekko przestygła.

Galaretkę truskawkową rozprowadzić w 350ml gorącej wody i odstawić, by całkowicie wystygła.

Śmietankę ubić na sztywno ze śmietan fixem (można pominąć) i delikatnie wymieszać z masą serową, miksując na wolnych obrotach stopniowo wlewać żelatynę, mieszać do momentu, aż masa będzie jednolita i gładka. Wstawić miskę do lodówki.

Tortownicę wyłożyć folią na spodzie i bokach, wyłożyć spód biszkoptami tak, by lekko na siebie nachodziły. Nałożyć na biszkopty tężejącą masę i wstawić tortownicę do lodówki na 30-60 minut.

Po tym czasie, kiedy masa będzie już dość stężała rozłozyć plasterki truskawek i zalać je galaretką (by plasterki nie wypłynęły na powierzchnię można podzielić galaretkowanie na dwie tury - rozlać połowę, a kiedy stężeje w lodówce rozlać resztę galaretki).

Sernik przechowywać w lodówce.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    czekoladka_m

    Mniam, zjadłoby się kawałeczek:)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !