Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przekąska kibica - mini burgery

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko ciepłe 100-130 mililitrów
cukier biały 1/2 łyżeczki
mąka pszenna 250 gram
oliwa 1 lyżka
żółtko jajek 1 sztuka
sól 1 łyżeczka
mleko w proszku 2 łyżeczki
mięso mielone 250 gram
sól 1/2 łyżeczki
pomidor 1 sztuka
cebula 1 sztuka
majonez 1 łyżka
ketchup 1 łyżka
liście sałaty 3 sztuki
drożdże świeże 5 gram
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Przekąska kibica - mini burgery

Bułeczki:
W garnuszku podgrzać mleko, wkruszyć drożdże, dodać cukier, zamieszać i odstawić na 10 minut.

W misce wymieszać mąkę z solą, mlekiem w proszku, dodać żółtko i oliwę, zrobić dołek i wlać rozczyn drożdżowy, zagnieść miękkie, elastyczne ciasto, odstawić w misce pod przykryciem na 30 minut - ciasto mocno nie wyrośnie, ale rośnie w czasie pieczenia.

Po tym czasie nastawić piekarnik na 180 stopni, położyć papier do pieczenia na blasze.

Ciasto podzielić na 12 części (będą bardzo małe, ale o to chodzi), tworzyć z kawałków ciasta "sakiewki" i mocno spłaszczać, układać na blasze obok siebie.

Posmarowac ciasto białkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać sezamem, wstawić do piekarnika i piec 10-12 minut, aż będą rumiane, wyjąć i odstawić do ostudzenia.

Kotlety:
Mięso wymieszać z papryką, solą i pieprzem, bardzo dobrze wyrobić, podzielić mase na 12 części i uformować płaskie kotleciki - muszą być dość duże, ponieważ w czasie smażenia się kurczą. na patelni rozgrzać odrobinę oleju i smażyć kotlety z obu stron.

Przygotowanie hamburgerów:
Cebulę umyć, osuszyć, obrać z pomarańczowych łupinek, pokroić w cieniutkie plasterki. Pomidora umyć, osuszyć, przekroić na pół, wydrążyć miąższ, podzielić połówkę na pół i pokroić w plasterki (tak, by wyszły półplasterki bez miąższu).

Sałatę umyć, również osuszyć i podzielić na mniejsze części - po 4 kawałki z każdego liścia.

Wymieszać ketchup z majonezem w miseczce.

Bułeczki poprzekrajać na pół, ułożyć obok siebie. Na każdym spodzie położyć listek sałaty, kawałek pomidora, kotlecika, na kotleta nałożyć pół łyżeczki sosu i krążek z cebuli, przykryć drugą połówką bułeczki. Aby hamburgery było łatwiej podac można je spiąć wykałaczkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

leonkot 11.06.2012 15:05
porywam jednego :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak