Sposób przygotowania

W połowie ciepłego mleka rozpuścić drożdże dodać do nich cukier i łyżkę mąki, rozczyn odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać dodać sól, jajka, resztę ciepłego mleka i wyrośnięty rozczyn, wszystko wymieszać na koniec dodać rozpuszczone i przestudzone masło dokładnie wszystko wyrobić najlepiej ręką do momentu, aż ciasto zacznie się odklejać od dłoni. Odstawić do wyrośnięcia.
Stolnicę delikatnie posypać mąką i rozciągnąć na niej ciasto, szklanką wyciąć krążki i uformować bułki.
W garnku zagotować wodę i na specjalnym talerzu na parze pod przykryciem parować nasze pampuchy około 8 min jedna porcja.
Sos: Truskawki po oczyszczeniu wymieszać z cukrem i zmiksować do musu truskawkowego dolać kefir i dokładnie wymieszać. Można też dodać troszkę startej skórki cytrynowej lub posiekane świeże listki mięty.
Pampuchy podawać lekko ciepłe z sosem owocowym.

Komentarze

  • 1
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    sa smaczne i znów muszę je zrobić .
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    artur7

    ale pyszne
  • 0
    original
    Opublikowano

    cukiereczek

    apetyczne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !