Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Syrop z pędów sosny

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pędy sosny 500 gram
woda 1,5 litr
cukier 750 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Syrop z pędów sosny

Młode przyrosty sosny (proszę nie niszczyć przyrostów z 1 drzewka i zbieramy tylko do maja) oczyszczamy z brązowych części opłukujemy wodą. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy ok. 1 godz. Odstawiamy na 1 dzień. Następnie odcedzamy i dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu ok. 1-2 godz (aż zgęstnieje ). Przelewamy do wyparzonych słoiczków. Doskonały, domowy sposób na problemy z gardłem- jeśli będzie stosowany przez dorosłych możemy gotowy syrop połączyć ze spirytusem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa104 26.04.2013 09:24
Ja przesypuję pędy cukrem i jak puszczą syrop to go zagotowuję i przelewam do butelek.Na wierzchu daję łyżeczkę spirytusu.Ale Twój sposób jest chyba wygodniejszy i bardziej ekonomiczny,bo w moich pędach zostaje sporo cukru,który się marnuje.
bursztynek 21.09.2012 23:15
w przyszłym roku na pewno wypróbuję, może nie na moim małym choruszku, ale na mężu na pewno :)
smerfetka79 12.09.2012 23:56
dziękuję sezon chorobowy się zbliża więc będzie jak znalazł.
jozefinach 04.09.2012 17:17
Ciekawy przepis.
agnieszka214 21.08.2012 18:14
fajne jeszcze takeigo nei robiłam
Anna169Hosz 13.07.2012 23:18
Też się spóźniłam ze zrobieniem:(
Fiffi 03.07.2012 23:03
nie spotkałam się z tym jeszce , ale chetnie spróbuję
smerfetka79 27.06.2012 19:44
w tym roku chyba już za późno na zrobienie, ale polecam
smerfetka79 27.06.2012 19:44
w tym roku chyba już za późno na zrobienie, ale polecam
Pola5 27.06.2012 18:49
moja babcia taki robiła na przeziębienie, muszę wypróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak