Sposób przygotowania

Młode przyrosty sosny (proszę nie niszczyć przyrostów z 1 drzewka i zbieramy tylko do maja) oczyszczamy z brązowych części opłukujemy wodą. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy ok. 1 godz. Odstawiamy na 1 dzień. Następnie odcedzamy i dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu ok. 1-2 godz (aż zgęstnieje ). Przelewamy do wyparzonych słoiczków. Doskonały, domowy sposób na problemy z gardłem- jeśli będzie stosowany przez dorosłych możemy gotowy syrop połączyć ze spirytusem.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Pola5

    moja babcia taki robiła na przeziębienie, muszę wypróbować
  • 1
    original
    Opublikowano

    smerfetka79

    w tym roku chyba już za późno na zrobienie, ale polecam
  • 0
    original
    Opublikowano

    smerfetka79

    w tym roku chyba już za późno na zrobienie, ale polecam
  • 0
    original
    Opublikowano

    Fiffi

    nie spotkałam się z tym jeszce , ale chetnie spróbuję
  • 0
    original
    Opublikowano

    Anna169Hosz

    Też się spóźniłam ze zrobieniem:(
  • 0
    original
    Opublikowano

    agnieszka214

    fajne jeszcze takeigo nei robiłam
  • 1
    original
    Opublikowano

    jozefinach

    Ciekawy przepis.
  • 0
    original
    Opublikowano

    smerfetka79

    dziękuję sezon chorobowy się zbliża więc będzie jak znalazł.
  • 0
    original
    Opublikowano

    bursztynek

    w przyszłym roku na pewno wypróbuję, może nie na moim małym choruszku, ale na mężu na pewno :)
  • 0
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Ja przesypuję pędy cukrem i jak puszczą syrop to go zagotowuję i przelewam do butelek.Na wierzchu daję łyżeczkę spirytusu.Ale Twój sposób jest chyba wygodniejszy i bardziej ekonomiczny,bo w moich pędach zostaje sporo cukru,który się marnuje.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !