Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miodek z mniszka

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kwiaty mniszka 600 sztuk
woda 1,5 litr
cukier 1,5 kg
cytryny 3 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Miodek z mniszka

Kwiaty zbieramy na przełomie kwietnia/ maja, z dala od ruchu pojazdów. Zebrane kwiaty należy rozłożyć na białym papierze aby powychodziły z nich ich mieszkańcy -robaki. Kwiaty włożyć do garnka wraz z oczyszczona, pokrojoną cytryna, zalać wodą i gotować około 1 godzinę. Odstawić na 1 dobę. Przecedzamy przez gazę- bardzo dokładnie. Do powstałego wywaru dodajemy cukier i gotujemy,na małym ogniu ok.2-godziny- w zależności od konsystencji jaką chcemy uzyskać. Gorący miód przelewamy do wyparzonych, suchych słoiczków.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adam1f 21.03.2013 08:52
ciekawy przepis
smerfetka79 10.06.2012 00:53
Pierwsze zdjęcie zgłosiłam już do usunięcia- zdublowały mi się wpisy więc chciałam edytować przepis ale nie zauważyłam nigdzie opcji aby usunąć zdjęcie:((2 zdjęcie to zdjęcie właściwe- gotującego się miodu.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak