Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kiszone śliwki

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śliwki węgierki 6 kg
liście czarnej porzeczki lub wiśni
sól 10 dag
cukier 10 dag
woda 2,5 litra

Przepis i sposób przygotowania na: Kiszone śliwki

Zagotować wodę z solą i cukrem. Śliwki umyć. Ułożyć warstwami w glinianym garnku, przekładając umytymi liśćmi. Zalać śliwki wystudzoną polewą. Przykryć talerzem, talerz obciążyć. Odstawić na 4 tygodnie. Ukiszone śliwki można przechowywać kilka miesięcy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak