Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łatwy chlebek

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1/2 kg
jajko 1 sztuka
kefir 300 ml
drożdże 5 dag
sól 1/2 łyżki
cukier 3/4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Łatwy chlebek

Drożdże rozetrzeć w 1 łyżce ciepłej wody i odstawić na kilka minut w tym czasie przesiać mąkę i wymieszać z solą oraz cukrem. Do miski z mąką dodać jajko, kefir o temperaturze pokojowej i drożdże, wyrobić gładkie ciasto i odstawić na minimum 90 min do wyrośnięcia po tym czasie uformować bochenek i delikatnie posypać po wierzchu mąką.
Piekarnik nagrzać do temp.200st i do gorącego wstawić chleb, piec 40 min po upieczeniu zostawić do wystudzenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

artur7 31.08.2012 13:46
pycha lubię takie
caralajna 10.06.2012 08:15
jak ja lubię domowy chleb :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak