Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto w porach

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ser mascarpone 60 gram
masło 1 łyżeczka
papryczka chilli kawałek
pietruszka zielona kilka listków
sól do smaku
pieprz do smaku
oliwa 1 łyżka
wino białe 1/2 szklanki
rosół warzywny 500 ml
ryż do risotto 200 gram
parmezan 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto w porach

Kroki postępowania

1
Pory dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Jeden por potrzebny jest do wyłożenia miseczek, w więc należy go sparzyć w gorącej wodzie i delikatnie "rozebrać", w ten sposób by otrzymać pojedyncze liście.
Drugi por należy pokroić w paseczki. Rozgrzać masło i oliwę na głębokiej patelni. Dodać pokrojony por,odrobinę ostrej papryczki i lekko poddusić/ok.5 min/. Do pora dodać ryż i smażyć/na wolnym ogniu/ jeszcze kilka minut, aż ryż wchłonie większość tłuszczu.
Krok 1 - Risotto w porach foto
2
Podlać całość winem/zwiększyć ogień/ i odparować alkohol. Oczywiście w zasięgu ręki/tak jak zawsze przy gotowaniu risotto/ należy postawić na wolnym ogniu bulion,który powinien być przez cały czas gorący.
Podlewać nim stopniowo ryż /małą chochelką/, kontynuując mieszanie. Kiedy ryż wchłonie płyn należy dodać do niego kolejną porcję tak, by był delikatnie przykryty.
Po 15-18 min.risotto powinno być gotowe. Naczynie należy zdjąć z ognia , dodać do ryżu serek mascarpone,starty parmezan,ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem,dokładnie wymieszać/można dodać drobno pokrojoną zieloną pietruszkę/
Krok 2 - Risotto w porach foto
3
Szklane miseczki/wielkości jednej porcji/wyłożyć od wewnątrz ściśle liśćmi pora.

Gorący ryż nałożyć do miseczek, przykryć liśćmi pora,które wystają poza miseczkę i pozostawić na kilka minut.
Krok 3 - Risotto w porach foto
4
Przed podaniem miseczki z risotto włożyć do naczynia z wodą i podgrzać. Przełożyć na talerze odwracając miseczkę do góry dnem.
Krok 4 - Risotto w porach foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 05.01.2013 00:09
czego to człowiek nie wymyśli. Takiego zastosowania dla pora jeszcze nie widziałem. Kreatywne danie
ewelina/bunia 03.08.2012 17:38
wygląda rewelacyjnie - jak tak samo smakuje to gratuluję
cris04 15.06.2012 17:47
Czasem cierpliwość popłaca ,a finał zaskakuje!
Monika78 10.06.2012 11:16
wyglada spektakularnie!
sylwia / sytofala 09.06.2012 20:58
ostatnie zdjęcie mnie zniewoliło :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak