Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makron grube rurki/paccheri/zapiekany z radicchio

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron paccheri /grube rurki/ 300 gram
gorgonzola/ ser pleśniowy/ 150 gram
ricotta 100 gram
orzechy włoskie 50 gram
pietruszka zielona do dekoracji
sól do smaku
pieprz do smaku
oliwa 2 łyżki
szynka 150 surowa
radicchio 100 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Makron grube rurki/paccheri/zapiekany z radicchio

Kroki postępowania

1
Makaron ugotować al dente, przelać zimną wodą i skropić oliwą /aby zapobiec sklejeniu się/.
Umyć sałatę, pokroić w cienkie paski i podsmażyć na oliwie ok.5-6 min, doprawić do smaku solą i pieprzem i pozostawić do schłodzenia. Odłożyć kilka plastrów szynki /do owinięcia makaronu/, a pozostałe paski pokroić i podsmażyć na patelni bez dodatku tłuszczu. W szklanej misce wymieszać sery, dodać radicchio i podsmażoną szynkę, posiekaną pietruszkę, połowę pokrojonych orzechów i połączyć delikatnie wszystkie składniki.
Krok 1 - Makron grube rurki/paccheri/zapiekany z radicchio foto
2
Gotowym farszem nadziewać obficie ugotowane rurki. Plastrami szynki owijać po kilka rurek / u mnie 8/ tworząc w ten sposób makaronowe pierścienie
Krok 2 - Makron grube rurki/paccheri/zapiekany z radicchio foto
3
Wyłożyć naczynie żaroodporne papierem do pieczenia. Na dno wlać kilka łyżek wody z ugotowanego makaronu ,
Rurki owinięte w plastry szynki/lub boczku/ ułożyć w naczyniu. Makaron powinien być ułożony dość ściśle. Formę do zapiekania wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.180 st.C i zapiekać do ładnego przyrumienienia się wierzchu./ok.20 mim./ W pierwszych minutach makaron można przykryć folią by zapobiec wysuszeniu się makaronu.
Krok 3 - Makron grube rurki/paccheri/zapiekany z radicchio foto
4
Gotowy makaron posypać orzechami i zieloną pietruszką.
Krok 4 - Makron grube rurki/paccheri/zapiekany z radicchio foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sylwia / sytofala 09.06.2012 20:59
moje kubki smakowe oszalały :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak