Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sałatka ananasowo-paprykowa z owocami morza

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

małże 40 dkg.
oczyszczone kałamarnice 20 dkg.
czosnek 1 ząbek
oliwa 3 łyżki
wino białe wytrawne 1/4 szkl.
szalotka
cytryna
cukier
sól
Pieprz biały mielony Prymat
ocet winny 2 łyżki
papryka żółta 1 szt.
mięta lilka gałązek
ananas świeży 1/4 szt.
sałata lodowa 1 główka
wywar warzywny 1 szkl.
krewetki ugotowane 6 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: sałatka ananasowo-paprykowa z owocami morza

małże oczyścić ,kałamarnice opłukać osuszyć,czosnek obrać posiekać i zeszklić na oliwie,dodać kałamarnice i podsmażyć wlać wino i wywar warzywny włożyć małże i dusić aż muszle się otworzą,osączyć zachować wywar winny,zamknięte muszle odłożyć,szalotkę posiekać wymieszać z sokiem z cytryny i 4 łyżkami wywaru winnego,octem winnym,szczyptą cukru,soli i pieprzu wlewać stopniowo oliwę energicznie mieszając,paprykę umyć usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę polać sosem dodać drobno posiekaną miętą,ananas obrać wyciąć twarde części i pokroić w kostkę sałatę umyć i porwać na kawałki,układać w salaterce sałatę ananasa owoce morza i krewetki całość polać sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Seba 27.12.2013 13:46
pycha sałateczka
Motorek 01.07.2012 11:12
smaczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak