Sposób przygotowania

Sprawionego, umytego i pokrojonego karpia skrapiam sokiem z cytryny, oprószam solą i pieprzem. Przekładam do szczelnie zamykanego pojemnika i wkładam na 24 godziny do lodówki.
Następnie kawałki karpia oprószam mąką i smażę z obu stron na rozgrzanym na patelni maśle klarowanym.

SOS KORZENNY: migdały zalewam wrzątkiem i po chwili obieram je ze skórki. Kilka zostawiam w całości, a pozostałe drobno siekam.

Rodzynki zalewam gorącą wodą, a następnie odsączam na sitku. Pokruszony piernik zalewam bulionem, a gdy rozmięknie dodaję posiekane migdały. W rondelku roztapiam pół łyżki masła, dodaję namoczony piernik z migdałami, goździki i mieszając doprowadzam do wrzenia. Dodaję rodzynki, doprawiam do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem i sokiem z cytryny.

Usmażonego karpia polewam sosem i dekoruję pozostawionymi blanszowanymi migdałami.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Rafał10

    rewelacja!!! Muszę zrobić :)
  • 1
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    intrygujące :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    pyszna rybka:) ja karpia bardzo lubię.
  • 2
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    ja nieprzepadam ale dla rodzinki można zrobić ...
  • 4
    original
    Opublikowano

    anemon

    Ja też nie jestem fanką karpia, ale mimo to robię, ta wersja z sosem nawet mi bardzo smakowała.
  • 1
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    a ja karpika lubię a w wigilię to nawet wszystkim smakuje
  • 3
    original
    Opublikowano

    anemon

    Ja też jem tylko w Wigilię, ale u mnie robi się go dużo, bo dla części rodziny w Święta może być praktycznie tylko karp.
  • 2
    original
    Opublikowano

    Grazyna0211

    ja też nie jestem fanką karpia ale reszta rodziny tak a tak przygotowanego jeszcze nie podawałam
  • 3
    original
    Opublikowano

    alaaa

    karp w innej wersji,wypróbuję
  • 2
    15
    Opublikowano

    Aneta41

    no no fajny przepis
  • 3
    original
    Opublikowano

    barbara11561

    w takiej wersji jeszcze karpia nie robiłam,zawsze tylko tradycyjnie,ale na pewno następnym razem wypróbuję Twój przepis:)
  • 2
    original
    Opublikowano

    anemon

    Basiu polecam.
  • 2
    original
    Opublikowano

    anemon

    Basiu polecam.
  • 3
    original
    Opublikowano

    Dorota59

    aromatyczna rybka
  • 1
    original
    Opublikowano

    Alex_M

    karpia nie lubię, ale chętnie bym spróbowała inną rybkę z tym sosem :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    anemon

    Nigdy nie robiłam z inną rybą, ale myślę, że można spróbować.
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    pawlito

    apetycznie wygląda

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !