Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Razowa szarlotka bez jajek

3.0
(19)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kasza manna 1 szklanka
otręby żytnie 1 łyżka
mąka tortowa 1,5 szklanki
cukier trzcinowy 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
masło 250 gram
cytryna 1/2 sztuki
płatki owsiane 1 szklanka
mąka orkiszowa 1/2 razowa
kaszka 2 łyżki
jabłka 4 duże

Przepis i sposób przygotowania na: Razowa szarlotka bez jajek

Kroki postępowania

1
Do miski wsyp obie mąki, kaszę mannę, płatki owsiane, otręby, proszek do pieczenia i wymieszaj.
Miękkie masło dokładnie zmiksuj, następnie dodaj cukier i utrzyj na gładki i puszysty krem. Dodaj mieszankę sypkich składników i jeszcze przez chwilę miksuj. Z ciasta zrób kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia, a obręcz cienko posmaruj masłem i obsyp kaszą manną. Ciasto wyjmij z lodówki, ¾ ciasta przeznacz na wylepienie dna tortownicy i około czterocentymetrowego rantu. Pozostałą część ciasta z powrotem wstaw do lodówki, zrobisz z niego kruszonkę. Ciasto na dnie i obręczy formy ponakłuwaj widelcem. Posyp dwoma łyżkami kaszki.
Krok 1 - Razowa szarlotka bez jajek foto
2
Obrane i bez gniazd nasiennych jabłka zetrzyj na cienkie pasterki i wymieszaj z sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Jabłka wyłóż równą warstwą do przygotowanej wcześniej tortownicy. Po wierzchu posyp kruszonką zrobioną z pozostałej w lodówce części ciasta.
Krok 2 - Razowa szarlotka bez jajek foto
3
Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz 50 minut. Jeśli ciasto zbyt szybko rumieni się od góry przykryj je arkuszem folii aluminiowej.
Krok 3 - Razowa szarlotka bez jajek foto
4
Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw w tortownicy do czasu, aż przestygnie, następnie przełóż na kratkę kuchenną do całkowitego ostygnięcia. Ostudzone ciasto możesz posypać cukrem pudrem.
*jeśli jabłka są kwaśne wymieszaj je z dodatkową porcją cukru
Krok 4 - Razowa szarlotka bez jajek foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pawlito 26.06.2014 09:58
aż ślinka leci na sam widok
Alex_M 23.01.2014 14:53
wspaniała szarlotka
junox 26.07.2013 20:50
bardzo pysznie wygląda ta szarlotka,jednak można upiec fajne ciasto bez jajek??
kuklik 30.06.2013 22:52
przyda się w razie braku jaj
Aneta41 02.02.2013 21:15
takiej szarlotki nie jadlam
anemon 28.11.2012 08:12
GRAZYNA, polecam bardzo, to taka trochę zdrowsza wersja tradycyjnej szarlotki, a braku jajek nikt nie odczuje.
Grazyna0211 27.11.2012 14:48
super przepis a ciasto wygląda tak że zachęca do spróbowania
anemon 18.10.2012 07:48
alaaa według mnie szarlotka zdecydowanie lepiej smakuje niż wygląda, dlatego proszę bardzo, nawet całą blaszkę nie tylko jeden kawałek.
alaaa 17.10.2012 18:00
jak smakuje tak jak wygląda to ja chcę 1 kawałek
caralajna 06.10.2012 17:29
ale fajne ciasto, mniam
anemon 03.08.2012 07:17
Polecam Wam to ciasto, bo bardzo smaczne, a tego mieszania przy nim, to w zasadzie jest niewiele, a całkiem sporo jedzenia. No i oczywiście dziękuję.
misia53 02.08.2012 22:19
anemonku , namieszałaś , nakłóciłaś no i ciasto lux stworzyłaś !
Bożena13 22.07.2012 17:46
szarlotka jest moim ulubionym ciastem;) jeszcze nigdy takiej wersji nie jadłam.. muszę koniecznie spróbować. ;))
czekoladka_m 27.06.2012 20:22
ja chcę kawałek!!!
IZABELA29 11.06.2012 08:20
świetny przepsi
ben-ka 10.06.2012 12:02
Świetna propozycja i znów mamy coś nowego:)
sylwia / sytofala 09.06.2012 21:00
pyszności :)
anemon 09.06.2012 20:34
Cieszę się, że Wam się podoba i mam nadzieję, że będzie Wam smakowała.
dwa pokoje z kuchnią 09.06.2012 18:09
wygląda bosko! kradne do siebie :)
ziutula
ziutula 09.06.2012 17:32
do wypróbowania..

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak