Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek drożdżowy z rabarbarem

3.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 1 kg
mleko 1,5 szkl
cukier puder 1,5 szkl
jajko 2 szt
drożdże 1 kostka
masło 1 kostka
sól 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Placek drożdżowy z rabarbarem

Masło stopić i ostudzić. W ciepłym mleku rozprowadzić 2 łyżeczki mąki, 2 łyżeczki curku pudru i drożdże. Odstawić na 10 min w ciepłe miejsce. Do wyrośniętego zaczynu dodać wszystko prócz masła. Wyrobić. Dodać masło, ponownie wyrobć i odstawić do wyrośnięcia.

OWOCE:
70 dag rabarbaru,
2 łyżki cukru.

Rabarbar umyć, obrać i pokroić w kosteczkę. Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy o wym. 42x38cm. Nałożyć owoce.

KRUSZONKA:
15 dag margaryny,
3/4 szkl. cukru pudru,
cukier waniliowy,
1 1/3 szkl. mąki.

Składniki połączyć, zagniatać czubkami palców, aż powstanie kruszonka. Ciasto posypać kruszonką. Piec ok. godz w temp. 160st.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwusia 21.07.2013 22:10
bardzo dobre ciasto
caralajna 30.05.2013 06:20
to ciasto nigdy mi się nie nudzi, mniam
IZABELA29 19.02.2013 09:09
lubię taki, a z kruszonką mniam pysznie...........

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak