Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos pomidorowy po włosku

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomidory 3 kg
cebula 1/2 kg
oliwa 1/3 szkl.
czosnek 5 ząbków
bazylia 1 doniczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
cukier do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Sos pomidorowy po włosku

Pomidory sparzyć, zahartować zimną wodą, obrać ze skórek, pokroić w mniejsze kawałki i wrzucić do sporego szerokiego rondla z dopasowaną pokrywką.
Do pomidorów dodać posiekaną cebulę, nieco soli i cukru do smaku oraz wlać oliwę - składniki wymieszać.
Garnek nakryć i ogrzewać na małym płomieniu, aż pomidory się rozgotują.
Dodać wyciśnięty czosnek, pokrojoną bazylię i dusić jeszcze 15 minut.
Następnie sos zmiksować i napełnić nim średnie słoiczki (350-600 ml) - zapasteryzować 25-30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

erym 10.10.2014 17:05
super wyglada, szkoda tylko, ze dosyc sporo tego oleju...
Granita 16.09.2014 13:53
wygląda przepięknie,soczyście, barwnie
Dorota37 22.09.2012 08:24
apetyczny
chelsi 30.08.2012 22:40
włoskie smaki mmm
eagle 16.06.2012 14:47
To może być smaczniutki sosik ;)
Habibi 16.06.2012 06:36
* Zapraszam wszystkich chętnych do przejrzenia moich przepisów i znalezienia wśród nich czegoś smacznego dla siebie :) *

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak