Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos BBQ z brzoskwiniami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

koncentrat pomidorowy 150 g
cebula biała 1 duża
cebula czerwona 1 duża
czosnek 2 ząbki
cukier brązowy 3-4 łyżki
ocet winny biały 5-6 łyżek
brzoskwinie w puszce 1 puszka
sos worcester 2-3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Sos BBQ z brzoskwiniami

Brzoskwinie i obrane cebule pokroić w kosteczkę.
Do garnka wsypać brązowy cukier, podgrzewać stopniowo, aż się lekko skarmelizuje.
Dodać posiekaną cebulkę, podsmażać w karmelu cały czas mieszając, dodać brzoskwinie i podsmażyć, stale mieszając.
Następnie dodać pastę pomidorową, wyciśnięty czosnek, sos Worcestershire, ocet winny i zalewę z brzoskwiń.
Wszystko razem zagotować, zmniejszyć płomień do minimum i dalej podgrzewać, od czasu do czasu mieszając, aż sos zgęstnieje.
Zmiksować.
Sos doprawić do smaku ew. większą ilością octu lub cukru i napełnić nim małe słoiczki (180-250 ml) - zakręcić wygotowanymi pokrywkami i zapasteryzować.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eagle 16.06.2012 14:46
Lubimy takie klimaty :)
Habibi 16.06.2012 06:36
* Zapraszam wszystkich chętnych do przejrzenia moich przepisów i znalezienia wśród nich czegoś smacznego dla siebie :) *

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak