Sposób przygotowania

Do słoika wsypać kawę, wlać spirytus, dołożyć laskę wanilii przeciętą wzdłuż na połowę, a następnie w poprzek.
Słoik dokładnie zakręcić i odstawić w ciemne miejsce na 10-14 dni.
Kakao zalać wódką w niewielkim słoiczku, szczelnie zakręcić, dokładnie wstrząsnąć kilka razy i odstawić na czas macerowania kawy z wanilią.
Codziennie potrząsać obydwoma słoikami, aby macerat równo naciągał.
Po zmacerowaniu odcedzić wódkę z kakao przez papierowy filtr do kawy lub bardzo gęstą tkaninę.
Odcedzić przez gęste sitko ziarenka kawy i wanilię.
Zlać razem oba maceraty do butelki 700ml, dosłodzić i szczelnie zakręcić.
Potrząsać butelką do czasu, aż cukier całkowice się rozpuści, wtedy dodać miód.
Butelkę odstawić w ciemne miejsce min. na miesiąc.
Im dłużej stoi, tym robi się lepsza - jak to z nalewkami bywa ;)
Można trochę rozcieńczyć, aby nalewka nie była zbyt mocna.

Komentarze

  • 1
    img_20161130_024927
    Opublikowano

    Habibi

    <b>* Serdecznie zapraszam do skorzystania z moich przepisów :) Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie :) *</b>
  • 1
    original
    Opublikowano

    Grażyna13

    super przepis :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    erym

    mocna sprawa :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Stenka

    ciekawy przepis

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !