Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowy warkocz z masą makową
Po tym czasie dzielimy ciasto na 2 części (będą dwa warkocze). Każdą część znów dzielimy na połowę. Każdą połówkę rozwałkowujemy na sporawy placek, taki owalno-prostokątny (jak tam wyjdzie) :P i na jego wierzchu rozsmarowujemy 3 łyżki masy makowej. Zwijamy jak roladę. Tak samo postępujemy z resztą połówek.
Bierzemy dwie rolady i przeplatamy je ze sobą, tworząc taki jakby warkocz (w sumie to oszukany warkocz, bo prawdziwy powinien składać się z 3 części). Ostrożnie przekładamy na blachę posmarowaną masłem i podsypaną mąką. Warkocze przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 min do napuszenia.
Nagrzewamy piekarnik do 175st. Warkocze przed włożeniem do piekarnika smarujemy rozkłóconym jajkiem z łyżką mleka. Można posypać makiem lub kruszonką.
Pieczemy około 40 minut.
* tak naprawdę możecie zrobić nadzienie jakie Wam się podoba, np dżem, owoce, orzechy+czekolada+cynamon, nutella...