Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka ponczowa

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cytryna 3 szt
masło 1 i 1/2 kostki
jajko 6 szt
brązowy cukier 1 szkl
mąka pszenna 2 szkl
mąka ziemniaczana 1/2 szkl
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
likier cytrynowy 1/2 szkl
cukier kryształ 1/2 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Babka ponczowa

Cytryny umyć, zetrzeć z nich skórkę i wycisnąć sok. Masło zmiksować z brązowym cukrem. Wbijać żółtka, cały czas ucierając. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i starta skórką cytrynową. Dodać do masy maślanej, wlać 1/2 szkl soku z cytryny i połowę likieru. Białka ubić na sztywną pianę. Wymieszać delikatnie z ciastem. Wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Piec 50 - 60 min w temp 180 st. Z cukru kryształu, 2 łyżek wody i pozostałego likieru ugotować syrop. Gorącą babkę ponakłuwać i nasączyć syropem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

msmariusz 13.04.2015 13:50
no pomysłowo
Dorota59 08.06.2012 21:43
pyszna babeczka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak