Sposób przygotowania

Cytryny umyć, zetrzeć z nich skórkę i wycisnąć sok. Masło zmiksować z brązowym cukrem. Wbijać żółtka, cały czas ucierając. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i starta skórką cytrynową. Dodać do masy maślanej, wlać 1/2 szkl soku z cytryny i połowę likieru. Białka ubić na sztywną pianę. Wymieszać delikatnie z ciastem. Wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Piec 50 - 60 min w temp 180 st. Z cukru kryształu, 2 łyżek wody i pozostałego likieru ugotować syrop. Gorącą babkę ponakłuwać i nasączyć syropem.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Dorota59

    pyszna babeczka
  • 0
    original
    Opublikowano

    msmariusz

    no pomysłowo

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !