Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka dla zapracowanych

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 40 dag
drożdże 10 dag
masło lub margaryna 25 dag
cukier 15 dag
jajko 4 szt
mleko kilka łyżek
aromat waniliowy 1/2 łyżeczki
masło do formy
bakalie 10 dag
cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Babka dla zapracowanych

Drożdże pokruszyć i rozrobić z mlekiem. Mąkę i tłuszcz rozdrobnić palcami na drobne zaciereczki. Wbić jajka i wlać rozczyn z drożdży. Zarobić ciasto o konsystencji jak na pierogi. Gdyby było zbyt miękkie dosypać mąkę. Uformować kulę, zawinąć w folię i zanurzyć w naczyniu z zimną wodą. Przygotować bakalie. Gdy ciasto wypłynie wyjąć do miski, dosypać cukier i dodać aromat. Formę natłuścić, wyłożyć połową ciasta, posypać bakaliami i przykryć resztą ciasta. Wstawić do piekarnika o temp 160 - 170 st na 30-45 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak