Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 500 g
masło 250 g
cukier 150 g
jajko 2 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jogurt naturalny 1/2 szkl
mąka ziemniaczana 3 łyżki
cukier waniliowy 1 opakowanie
jabłko kwaśne 1 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik

Jabłka obieramy i kroimy na cienki plasterki. Następnie mieszamy z jogurtem, mąką ziemniaczaną i cukrem waniliowym. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy masło, cukier, jajka i zagniatamy ciasto. Wsadzamy na ok godz do lodówki a potem wykłądamy na blachę. Na wierzch ciasta kładziemy przygotowane jabłka. Wsadzamy jabłecznik do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 50 min. Po upieczeniu posypujemy wierzch cukrem pudrem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak