Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jeż

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 10 sztuk
cukier 1,3 szklanki
cukier waniliowy 2 opakowania
mąka tortowa 1 szklanka
mąka ziemniaczana 1 szklanka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
oliwa 1 łyżka
masło 1 kostka
margaryna 1 kostka
cukier 1,50 szklanki
jajko 4 sztuki
żółtko jajek 2 sztuki
dżem truskawkowy 1 słoik
migdały 30 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Jeż

Białka ubić na sztywno, dodawać po trochu cukier, cukier waniliowy, żółtka nadal ubijając.Mąkę ziemniaczaną,tortową z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito. Dosypywać powoli do ubitych jaj. Na samym końcu dodać oliwę. Piec około 1 godz. w temperaturze 180 stopni. Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej.Białka ubić na sztywno, dodając powoli cukier, cały czas ubijając, pod koniec dodać żółtka , cały czas ubijając. Utrzeć masło z margaryną, dodawać po trochu masę z jajek. Jak wszystkie składniki będą dobrze połączone, dodawać dżem w małych porcjach. Biszkopt rozkroić na 3 części, to co zostaje z boków nakładamy na górę jeża.Polewamy polewą i wbijamy szpilki z pokrojonych migdałów. Migdały zalewamy gorącą wodą jak przestygną obieramy z brązowej skórki, kroimy na szpilki.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwusia 06.03.2014 22:48
wspaniały ten jeż :)
gibli 03.03.2014 08:37
o jej,moja mama takie jeże robiła... fajne wspomnienia...smaki dzieciństwa.)
Kejti 17.02.2014 10:52
Piękny i na pewno pracochłonny :-)
RenataZ-et 13.02.2014 22:53
wspaniale wygląda!
barbara11561 12.01.2014 10:25
śliczny,aż szkoda kroić:)
Klausia 31.12.2013 13:39
wygląda jak prawdziwy :D
Seba 24.12.2013 09:08
dla mnie bomba
ankaryba 04.09.2013 08:25
rewelacja!!!
Dorian 13.08.2013 22:06
slicznie wyglada
agogo2 07.08.2013 16:42
pięknie wyglada
IwonaKa 01.08.2013 00:16
kulinarne dzieło sztuki
ONY_za_kare 25.07.2013 09:07
pięknie :) aż szkoda jeść :)
czekoladka_m 13.07.2013 21:32
Jeż zawsze robi furrorę;)
m1monika 12.07.2013 08:43
po prostu cudo :-)
cooleczka 10.07.2013 20:45
wygląda genialnie
Kuchareczka2 06.07.2013 21:01
rewelacyjny jeż
Magda60 14.06.2013 13:03
rewelacyjny jez
aisoglam 12.06.2013 14:07
Fajne i pomysłowe :)
jeta72 12.06.2013 08:41
rewelacja!!! :-)
Malinka 09.06.2013 18:07
Jeż jak żywy, naprawdę!
Pani Domu 28.05.2013 11:02
świetnie wygląda
Bernadeta1 13.05.2013 00:39
ale pięknie Ci wyszedł,prawdziwe arcydzieło
fotoviderek 04.05.2013 08:10
Piękne wykonanie :)
Piter 31 27.04.2013 14:42
Wygląda rewelacyjnie
Ewelina38 16.03.2013 17:01
oniemiałam z wrażenia..... jest boski i aż szkoda zjeść :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak