Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek drożdżowy z truskawkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier kryształ 5 łyżek
woda 70 ml
mleko ciepłe 200 ml
drożdże 30 dag
masło 80 dag
jajko 2 szt
mąka 500 g
truskawki świeże 500 g

Przepis i sposób przygotowania na: Placek drożdżowy z truskawkami

Drożdze zasypujemy łyżeczką cukru. Gdy się rozpuszczą dodajemy wode i ciepłe mleko i resztę cukru. Odstawiamy na kilka minut. W garnku rozpuszczamy masło i studzimy trochę. Następnie dodajemy do drożdży, jak również mąkę i jajka. Całość zagniatamy. Tak wyrobione ciasto odstawiamy i przykrywamy ściereczką. Tak przykryte ciasto powinno stać ok 40 min w ciepłym miejscu. Gdy ciasto wyrośnie przekładamy je na blachę. Na wierzch kładziemy pokrojone na pół truskawki i ostawiamy je na ok godzinę. Wyrośnięte ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok 45 min. Po upieczeniu posypujemy ciasto cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jozefinach 01.07.2012 11:04
Uwielbiam drożdżowca z truskawkami.
halina55 08.06.2012 21:06
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak