Sposób przygotowania

Drożdze zasypujemy łyżeczką cukru. Gdy się rozpuszczą dodajemy wode i ciepłe mleko i resztę cukru. Odstawiamy na kilka minut. W garnku rozpuszczamy masło i studzimy trochę. Następnie dodajemy do drożdży, jak również mąkę i jajka. Całość zagniatamy. Tak wyrobione ciasto odstawiamy i przykrywamy ściereczką. Tak przykryte ciasto powinno stać ok 40 min w ciepłym miejscu. Gdy ciasto wyrośnie przekładamy je na blachę. Na wierzch kładziemy pokrojone na pół truskawki i ostawiamy je na ok godzinę. Wyrośnięte ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok 45 min. Po upieczeniu posypujemy ciasto cukrem pudrem.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    halina55

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    jozefinach

    Uwielbiam drożdżowca z truskawkami.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !