Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron nitki do rosołu

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 50 dag
jajko 2 sztuki
żółtko jajek 2 sztuki
sól do smaku 1 łyżeczka
woda 4 litry
marchewka ugotowana 1 sztuka
pietruszka zielona 3 szczypty

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron nitki do rosołu

Na stopnicę podsypaną mąką wykładamy: mąkę pszenną, jaja surowe,żółtka, woda, sól.Całość bardzo dokładnie wyrabiamy. Dzielimy na mniejsze porcje które wałkujemy na płaskie placki. Każdy placek kroimy cieniutko nożem na drobniutkie paski.Gotujemy wodę z dodatkiem soli.Gdy zacznie wrzeć wsypujemy makaron. Gotujemy 3-5 minut aż do momentu wypłynięcia. W osobnym garnku gotujemy marchew którą po ostudzeniu kroimy w kosteczkę.Mieszamy z odcedzonym makaronem.Posypujemy natką pietruszki. Makaron można przechowywać w plastikowych pojemnikach w lodówce.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 04.04.2014 16:21
po co mieszać makaron z ugotowaną osobno marchewką, skoro w rosole jest jej mnóstwo?
halina55 08.06.2012 21:06
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak