Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chałka z dyniowym pure

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka kilogram
drożdże 30 gram
jajko 3 sztuki
cukier 90 gram
sól łyżka
masło 100 gram
pure z dyni 5 łyżek
woda 400 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Chałka z dyniowym pure

Składniki na kruszonkę rozcieramy w palcach tak, by się dokładnie połączyły.

Kruszonka:

1/2 masła/margaryny
200g mąki
żółtko
szczypta proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru pudru




Drożdże wymieszać z ciepłą wodą. W misce wymieszać mąkę(3/4), sól, cukier, następnie wlać drożdże, dodać masło, jajka i wyrobić ciasto, dosypując w międzyczasie resztę mąki.

Ciasto powinno być elastyczne. Podzielić je na dwie części. Do jednej dodać pure i podsypać mąką, by nie kleiło się do rąk. Można dodać szczyptę barwnika. Dwie miski z ciastem przykrywamy ściereczkami i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny.

Gdy ciasto wyrośnie przekładamy je na blat i rozwałkowujemy na kształt prostokąta; najpierw jasne, a następnie to z pure. Na jasnym cieście układamy ciasto z pure dyniowym i zwijamy jak roladę. Układamy je w formie do pieczenia, uprzednio posmarowanej masłem i podsypanej mąką. Formę przykrywamy ściereczką i odstawiamy, by ciasto się napuszyło (około 40 minut).

Rozgrzewamy piekarnik. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy chałkę rozkłóconym jajkiem i obficie posypujemy kruszonką.

Pieczemy 45-60 minut.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

msmariusz 08.06.2012 20:57
ciekawie i pewnie smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak