Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

RAK z ciasta drożdzowego

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 3.5 szklanki
sól 1/2 łyżeczki
drożdże 30 gram
cukier 3 łyżki
mleko szklanka
margaryna 200 gram
cukier 2 (do nadzienia)
mleko 250 ml

Przepis i sposób przygotowania na: RAK z ciasta drożdzowego

W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże. Do miski wsypujemy mąkę (najpierw ze 2.5 szklanki), sól, cukier, wlewamy rozczyn i wrzucamy pokrojoną margarynę, zagniatamy ciasto, podsypując je mąką. Ciasto powinno być elastyczne i gładkie. Przykrywamy je ściereczką i wkładamy na noc do lodówki.

Wieczorem można także przygotować budyń i też schować go do lodówki, by rano nie tracić już czasu na gotowanie go i studzenie.

Rano wyjmujemy z lodówki i odstawiamy na 30 minut, by troszkę się ogrzało.

Ciasto dzielimy na 2 części. Jedną większą (tułów, ogon, głowa) i jedną mniejszą (łapki, oczy, szczypce).

Większą rozwałkowujemy na blacie na prostokąt.

Na środku układamy nadzienie.

Boki ciasta nacinamy ostrym nożem po skosie.

Przeplatamy ze sobą końce nad budyniem. Lekko dociskamy by się skleiło.

Formujemy ogon i głowę.
Z odłożonej mniejszej części ciasta formujemy kuleczki (jako nóżki), oczy, czółka i szczypce. W oczy i na miejsce nosa wtykamy rodzynki/ małe śliwki.

Odstawiamy raka na 30 minut, by ciasto się napuszyło.

Smarujemy rozkłóconym jajkiem.

Pieczemy w temp 175st, aż nabierze ładnego koloru.


* jako nadzienie możemy użyć masy serowej, jabłek + cynamonu, budyniu + owoców...

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

smerfetka79 08.06.2012 20:32
super pomysł
smerfetka79 08.06.2012 20:32
super pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak