Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pikantna zupa truskawkowa z bezową kołderką

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

świeża mięta 10 listków
chili 1-2 szczypty
cukier 1/2 szklanki
miód 3 łyżki
płatki migdałowe 2 łyżki
białko 2 sztuki
truskawki świeże 60 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Pikantna zupa truskawkowa z bezową kołderką

Kroki postępowania

1
Truskawki umyć, odszypułkować. 2/3 truskawek przełożyć do miski. Dodać do nich listki mięty, chili (ilość zależy od stopnia ostrości jaki lubimy) i miód. Dokładnie zmiksować blenderem.
Krok 1 - Pikantna zupa truskawkowa z bezową kołderką foto
2
Resztę truskawek pokroić na mniejsze kawałki, dodać do truskawek zmiksowanych. Dokładnie wymieszać, przelać do naczynia żaroodpornego.
Krok 2 - Pikantna zupa truskawkowa z bezową kołderką foto
3
Białka z dwóch jaj ubić blenderem (końcówką do ubijania) na sztywno. Stopniowo dodawać cukier i ubijać, aż piana zrobi się szklista.
Krok 3 - Pikantna zupa truskawkowa z bezową kołderką foto
4
Pianę z białek wyłożyć na truskawki, wyrównać powierzchnię, zrobić ozdobne "fale".
Krok 4 - Pikantna zupa truskawkowa z bezową kołderką foto
5
Na wierzch posypać płatki migdałowe.
Krok 5 - Pikantna zupa truskawkowa z bezową kołderką foto
6
Piec w 150-160 stopniach przez ok. 1 godzinę (aż wierzch się lekko zrumieni). Podawać na gorąco lub na zimno.
Krok 6 - Pikantna zupa truskawkowa z bezową kołderką foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sroczka 02.04.2013 23:21
Bardzo oryginalny przepis. Jestem ciekawa jak taka zupka smakuje,bo wygląda wyśmienicie.
Ada-Gaba 16.07.2012 12:57
coś nowego
stokrotka 08.06.2012 19:19
ciekawe połączenie smaków

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak