Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Racuszko-pączki z truskawkami

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
cukier puder 1/2 szklanki
jajko 2 sztuki
kefir 100 ml
mleko 1/4 szklanki
drożdże 2 dag
DODATKOWO:
olej do smażenia
truskawki
cukier puder do posypania
wino owocowe 1 (truskawkowe)

Przepis i sposób przygotowania na: Racuszko-pączki z truskawkami

Drożdże rozetrzeć w ciepłym mleku i odstawić na kilka minut. Mąką przesiać i wymieszać z cukrem dodać jajka, kefir, wino i drożdże rozpuszczone w mleku i wymieszać wszystko dokładnie starając się wtłoczyć w nie dużo powietrza, odstawić do wyrośnięcia.
Po około 1 godz. ciasto rozciągnąć na podsypanej mąką stolnicy i małą szklaneczką wyciąć krążki na każdym ułożyć truskawki i zlepić jak pączki i delikatnie je spłaszczyć. Jeszcze raz zostawić na chwilkę do podrośnięcia.
Olej wlać do frytkownicy i nagrzać do temp.170st , smażyć racuszki do 7 min, powinny się same w trakcie smażenia odwrócić, ale jeśli tego nie zrobią to należy je odwrócić, aby ładnie nam się usmażyły.
Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu i przed podaniem posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

czekoladka_m 08.06.2012 19:59
Widziałam je juz dzisiaj na Twoim blogu. Ale kusisz:):):)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak