Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek kruszonkowy

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 0.5 kg
cukier 180 gram
margaryna 200 gram
jajko 2 sztuki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
marmolada3 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Placek kruszonkowy

Mąkę, proszek, cukier, jajka i margarynę pokrojoną na mniejsze kawałki zagnieść. Ciasto uformować w kulę i podzielić na dwie części.

Małą formę wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno formy. Rozsmarować dżem/ marmoladę. Drugą część ciasta posiekać drobno i wyłożyć na warstwę marmolady. Nie przyklepywać!

* można też nieco zmrozić tą drugą część ciasta a potem zetrzeć je na tarce o dużych oczkach.

Wstawić do nagrzanego piekarnika (175st) i piec około 40 minut.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 10.06.2012 08:29
apetyczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak