Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z masą makową i brzoskwiniami

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1.5 szklanki
cukier puder 1/2 szklanki
margaryna 1/2 kostki
żółtko jajek
ser zmielony kilogram
cukier puder szklanka
masło 1/2 kostki
jajko 5 sztuk
budyń śmietankowy
masa makowa puszka
białko 2 sztuki
brzoskwinie w puszce

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z masą makową i brzoskwiniami

1. Wszystkie składniki na ciasto szybko wyrobić, uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię i schłodzić.

Wyłożyć ciastem dno dużej blachy, ponakłuwać widelcem i podpiec w temp 190st (ok 15minut).

2. Miękkie masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodawać po łyżce ser, cały czas ucierając. Wmieszać budyń.

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać je z masą serową.

3. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z masą makową.

Na podpieczony spód wyłożyć masę makową, wyrównać, następnie rozłożyć pokrojone brzoskwinie a na to masę serową.

Piec w temp 175st ok godzinę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 12.07.2012 18:05
świetne połączenie smaków

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak