Sposób przygotowania

Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno z solą. Dodajemy cukier. Znów ubijamy. Wlewamy żółtka. Miksujemy. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem, delikatnie mieszamy.

Odkładamy 3 łyżki ciasta do oddzielnej miseczki.

Do reszty dodajemy ciut barwnika zielonego, a do tej części w miseczce- więcej, by kolor był żywszy.

Tortownicę (24cm) wykładamy papierem do pieczenia. Mocno zielonym ciastem robimy wzorki i wylewamy na nie jaśniejsze ciasto.

Pieczemy w temp 180st.


Masa: Galaretkę rozpuszczamy w 150ml gorącej wody. Chwilkę studzimy. Dodajemy śmietanę, sok z cytryny i miksujemy ok 5 minut aż nabierze dużo pęcherzyków powietrza. Gdy zacznie delikatnie tężeć wtedy wrzucamy rodzynki.

Niewielką salaterkę na sałatki wykładamy folią, obsypaną odrobiną mąki. Przekładamy tam upieczony biszkopt. I wylewamy tężejącą masę.

Wstawiamy do lodówki.

Przed podaniem przekręcamy salaterkę nad talerz i ostrożnie usuwamy folię.

Smacznego!

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Monika78

    pieknie sie prezentuje.. bardzo kreatywny deser ..
  • 0
    original
    Opublikowano

    IKrakowianka

    wygląda niesamowicie! brawo!
  • 0
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    pomysłowy :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    zdeba

    Super pomysł!
  • 0
    avatar-1
    Opublikowano

    Anna133

    ciekawe bardzo ;)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !