Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Serowe bułki z sokiem pomidorowym i bazylią

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
sok pomidorowy 3/4 szklanki
drożdże 20 gram
masło łyżka
cukier łyżeczka
sól łyżeczka
ser żółty 1oo gram
woda 1/4 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Serowe bułki z sokiem pomidorowym i bazylią

Sok pomidorowy leciutko podgrzewamy.

W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże i cukier.

Do miski wsypujemy prawie całą mąkę, sól, bazylię, dodajemy miękkie masło, pokrojony w kostkę ser ser, sok i wodę z drożdżami. Zagniatamy dokładnie ciasto. Powinno być elastyczne i nie twarde. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wtedy dzielimy je na 9 części i formujemy z nich gładkie bułeczki.

Układamy na blaszce (posmarowanej masłem i podsypanej mąką) do napuszenia na ok 30 minut.

Pieczemy w temp 190st około 20-25 minut.

Smacznego :-)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika-twin 27.08.2012 17:09
oryginalne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak