Sposób przygotowania

Szczypiorek płuczemy i kroimy na mniejsze kawałeczki.

Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.

W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże i cukier.

Do dużej miski wsypujemy 2 szklanki mąki, sól, dodajemy jajko, masło, olej, rozczyn i zagniatamy ciasto, dodając stopniowo resztę mąki. Na końcu dodajemy czosnek i szczypiorek.

Formujemy z ciasta kulę i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1.5 godz, przykrywając miskę ściereczką.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 9 części i formujemy z nich bułeczki.

Układamy je na blaszce posmarowanej masłem i posypanej mąką.

Odstawiamy na 40 minut by się napuszyły.

Pieczemy w temp 200st około 20 minut.

Smacznego :-)


Bułeczki możemy także odstawić na noc do lodówki a rano je tylko upiec.

To idealny sposób na udany dzień ;)

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    caffee_tea

    apetycznie wygląda :P

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !