Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czosnkowe bułeczki na śmietanie ze szczypiorkiem

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
śmietana 3 łyżki
masło łyżka
olej łyżka
cukier łyżeczka
sól łyżeczka
drożdże 15 gram
jajko
szczypiorek pęczek
czosnek 4 ząbki
woda 1/2 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Czosnkowe bułeczki na śmietanie ze szczypiorkiem

Szczypiorek płuczemy i kroimy na mniejsze kawałeczki.

Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.

W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże i cukier.

Do dużej miski wsypujemy 2 szklanki mąki, sól, dodajemy jajko, masło, olej, rozczyn i zagniatamy ciasto, dodając stopniowo resztę mąki. Na końcu dodajemy czosnek i szczypiorek.

Formujemy z ciasta kulę i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1.5 godz, przykrywając miskę ściereczką.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 9 części i formujemy z nich bułeczki.

Układamy je na blaszce posmarowanej masłem i posypanej mąką.

Odstawiamy na 40 minut by się napuszyły.

Pieczemy w temp 200st około 20 minut.

Smacznego :-)


Bułeczki możemy także odstawić na noc do lodówki a rano je tylko upiec.

To idealny sposób na udany dzień ;)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caffee_tea 26.06.2012 23:50
apetycznie wygląda :P

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak