Sposób przygotowania

Wymieszaj w misce makę, proszek do pieczenia oraz cukier. Następnie dodaj roztrzepane jajko i wymieszaj, aby wszystkie składniki się połaczyly. Dodaj creme fraiche* i zmiksuj/zblenduj na gładka masę. Dodaj małe kawałki czekolady. Na patelce rozgrzej masło i dodaj łyżkę ciasta naleśnikowego. Smaż ok. 2 minut na każdej stronie. Podawaj z kawałkami bananów oraz posyp kakao.






* Creme fraiche - (1 szklanka śmietany kremówki + 1 szklanka maślanki).
Zmieszaj śmietanę z maślanką i przykryj kawałkiem folii plastikowej. Wstaw naczynie do miski i zalej wrzątkiem tak, żeby sięgał do poziomu mlecznej mieszaniny. Odstaw na ok. 24-48 godzin w ciepłe miejsce. Gdy mieszanina się rozwarstwi (na dnie pojawi się serwatka), ostrożnie, nie mieszając, wstaw plastikowe naczynie do lodówki. Zdejmij z powierzchni porcje creme fraiche za pomocą łyżki.

Komentarze

  • 1
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    bardzo ciekawe i ładne te placuszki, i ten 'creme fraiche' też interesujący, chętnie spróbuję :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !