Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ZALEWANY PIROG Z CEBULĄ, JAJKIEM, DWOMA SERAMI I LUBCZYKIEM

3.0
(16)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 300 gram
jajko 2 sztuki
śmietana 400 gram
proszek do pieczenia 1.5 łyżeczki
margaryna 160 g
sól łyżeczka
cukier 2 łyżeczki
szczypiorek - farsz pęczek
serek topiony - farsz 150 gram
sól
pieprz
Farsz: 7 sztuk
cebula 7 sztuk
ser żółty 100 (na farsz)
sos worcester do smaku
jajko ugotowane na twardo 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: ZALEWANY PIROG Z CEBULĄ, JAJKIEM, DWOMA SERAMI I LUBCZYKIEM

Kroki postępowania

1
Cebule obieramy, kroimy w piórka. Szczypiorem szatkujemy. Podsmażamy razem na patelni. Doprawiamy do smaku.
Jajka kroimy w dużą kostkę, tak samo serek topiony.
Ser żółty ścieramy na tarce.

Składniki na ciasto miksujemy.
Krok 1 - ZALEWANY PIROG Z CEBULĄ, JAJKIEM, DWOMA SERAMI I LUBCZYKIEM foto
2
Nagrzewamy piekarnik do 190st.
Formę kwadratową smarujemy masłem, posypujemy mąką. Wykładamy 2/3 ciasta, posypujemy je cukrem. Wykładamy farsz (cebula+szczypiorek). Posypujemy jajkiem, serkiem i startym serem. Oprószamy lubczykiem. Polewamy resztą ciasta (warto dodać do niego ciut mleka by było rzadsze).
Pieczemy około 35 min.
Krok 2 - ZALEWANY PIROG Z CEBULĄ, JAJKIEM, DWOMA SERAMI I LUBCZYKIEM foto
3
Pirog podajemy z sosem pomidorowym, ketchupem...

Możemy jako farszu użyć i mięsa, np pozostałego z obiadu albo podsmażonej kiełbaski.
Krok 3 - ZALEWANY PIROG Z CEBULĄ, JAJKIEM, DWOMA SERAMI I LUBCZYKIEM foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

edytazaw89@wp 13.11.2016 18:53
Wygląda apetycznie
ben-ka 04.01.2016 10:47
Ciekawe to danie.
ilka01 27.05.2015 10:36
super przepis
Chojłówna 20.08.2012 12:56
super
Dorota59 10.07.2012 21:49
świetne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak