Sposób przygotowania

1. Mąkę mieszamy z proszkiem i solą.

Wszystkie składniki przekładamy do miski i zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kulę, okręcamy folią i schładzamy w lodówce godzinkę.

2. Ugotowane jajka obieramy ze skorupki i kroimy w małą kosteczkę.

Szczypiorek płuczemy i szatkujemy. Dodajemy do jajek, dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku.

Serek kroimy na mniejsze kawałki.



Ciasto wałkujemy na blacie/ stolnicy i szklanką wycinamy kółeczka. Na środek każdego nakładamy po łyżeczce nadzienia i kawałeczek serka topionego. Zlepiamy brzegi, formując pieroga. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

dodatkowo:

jajko
kminek


Przed włożeniem do piekarnika smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy kminkiem.

Pieczemy w 190st aż nabiorą ładnego koloru.

Smacznego!

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !