Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb RÓŻA

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
drożdże 15 gram
cukier 1 łyżka
sól łyżeczka
masło 60 gram
olej 60 ml
szczypiorek pęczek
serek topiony 150 g
jajko
woda 270 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb RÓŻA

W mleku z wodą (ciepłym) rozpuszczamy drożdże i cukier. Do miski wrzucamy resztę składników, wlewamy rozczyn i zagniatamy ciasto. Odstawiamy je w ciepłe miejsce na 2 godziny.

Dzielimy na 2 części. Każdą wałkujemy na prostokąt i ostrym nożem wycinamy mniejsze kwadraciki. Posypujemy serem i szczypiorkiem. Jeden kawałek zwinąć jak różyczkę i ułożyć na środku formy do pieczenia (24cm) posmarowanej masłem i posypanej mąką. Pozostałe kawałki złożyć na pół i układać dookoła małej różyczki. Tak ułożony chleb smarujemy rozkłóconym jajkiem i odstawiamy na 30 minut, by ciasto odpoczęło.

Pieczemy około 40minut w temp 180st.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

artur7 25.03.2013 05:55
ladnie Sie prezentuje
Robert10 08.06.2012 20:27
ładnie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak